• mundi’ye dair
  • kitaplar
  • blog
  • yazarlar
  • iletişim

Nefesinizi Burnunuzdan Alıp Verin

Sözcü Kitap / Yiğit UYSAL

 

James Nestor’un Mundi Kitap’tan çıkan ‘Nefes’ adlı yeni kitabı çıktı. Yazar, burundan nefes almanın faydalarını okura aktarıyor.

James Nestor ile Mundi Kitap’tan çıkan “Nefes” adlı yeni kitabı hakkında konuştuk…

Sık sık ağızdan nefes almanın sağlık üzerindeki sonuçlan nelerdir? Ağızdan nefes alırken yüzde 40 oranından daha fazla nem kaybedersiniz, bu nedenle ağızdan nefes almak vücudu daha kolay kurutur. Bu kanaldan nefes alıp vermek ağızdaki pH dengesini de bozarak dişleri çürüklere ve ağız boşluğunu periodontal hastalığa daha yatkın hale getirir. Ağız, havanın filtrelenmesinde veya iklimlendirilmesinde çok az rol oynar. Bu, ağızdan nefes aldığımızda, ciğerlerimizi ve solunum yollarımızı ortamdaki her şeye maruz bıraktığımız anlamına gelir. Siz de benim gibi bir şehirde yaşıyorsanız bu, kirlilik, polen, toz ve toksinlere maruz kaldığınız anlamına gelir. Ağızdan nefes alırken dirençli nefes almanın olmaması, göğsümüze çok fazla ve yüksekten nefes almamızı çok daha kolay hale getirir. Bu, vücudumuzun oksijeni verimli bir şekilde kullanmasını zorlaştım ve ayrıca sinir sistemimizde bir stres tepkisini tetikler. Araştırmacılar ağızdan nefes almanın beyni etkilediğini, karar verme ve mantıkla ilgili alanların (çoğunlukla ön korteks) işleyişini bozduğunu tespit etti.

 

GÜNDE 25 BİN KEZ NEFES ALIYORUZ

Özellikle yeni başlayanlar için doğru nefes alma (yeterli kaliteli nefes alma, ağızdan nefes almayı azaltma vb.) için bazı ipuçlarını paylaşır mısınız?

Burnunuzdan nefes alın. Bunu olabildiğince sık yapın: Gece ve gündüz ve özellikle uyurken burnunuzdan nefes alın ve nefes verin. Burnunuz tıkalıysa onu temizlemenin bir yolunu bulmanız gerekir. Stanford Üniversitesi Rinoloji Bölümünden Dr. Jayakar Nayak bana, “Evimizde bir lavabo tıkanırsa mümkün olan en kısa sürede fişini çektiğimizi söyledi. Burun da benzer şekilde düşünülmelidir” demişti. Günde yaklaşık 25 bin kez nefes alıyoruz. Bunu yapmakta zorlanıyorsak veya işlevsiz bir şekilde yapıyorsak bu vücudumuzu yıpratacaktır. Basitçe normal nefes almayı öğrenmek zihin ve beden üzerinde dönüştürücü bir etkiye sahip olabilir ve en basit sağlıklı nefes alma uygulamalarını benimseyerek hayatların değiştiğini gördüm. Sağlıklı nefes almanın en büyük kısmı burundan nefes almaktır. Her şey orada başlıyor.

 

OKSİJEN EKSİKLİĞİ OLMAZ

Hepimiz koronavirüse yakalanmamak (ve yayılmasını) önlemek için maske takmak durumundayız. Bunun nefes almamız üzerinde ne etkisi olabilir? Maske takarken burundan nefes almak daha mı iyi?

Cerrahlar, diş hekimleri ve diğer tıp uzmanları on yıllardır tüm gün maske takıyor. Yetersiz havalandırmalı bir odada olmadıkları sürece oksijen yoksunluğu çekmezler. Yani maske takmaktan kaynaklanan oksijen eksikliği olmaz. Çok sayıda çalışma bunu gösterdi. Araştırmalara inanmıyorsanız, kendiniz görebilirsiniz. Bir maske takın ve nefes almaya başlayın. Ardından bir nabız oksimetresi takın ve kan doygunluğunuzu kontrol edin. Nefesiniz değişmedikçe, değişmezler. İnsanların tepki verdiği “boğulma” zihinseldir. Ayrıca nefes alma ihtiyacının oksijen tarafından bile tetiklenmediğini belirtmek önemlidir. Karbondioksit tarafından tetiklenir. İnsan vücudunun nefes alma bilimine ve biyolojisine sadece birkaç dakika ayırsalar, bu tür iddiaların ne kadar yanlış yönlendirildiğini anlarlardı. Ve evet, maske takarken kesinlikle burundan nefes almalısınız. Maskelerin amacı sizi başkalarına bulaştırmaktan korumaktır. Burnunuz, virüsler de dahil olmak üzere patojenlere karşı ilk savunma hattıdır.

 

  • mundi'ye dair
  • kitaplar
  • yazarlar
  • blog
  • iletişim
  • KVKK Aydınlatma Metni
©️ Copyright 2019 Mundi. Tüm hakları saklıdır.